Loonindexering van 2,10 % op 1 januari 2019

Op 1 januari 2019 zullen alle lonen in de voedingsnijverheid verhogen met  2,10%. De indexering geldt voor de minimumlonen, maar ook voor de lonen die uitbetaald worden in de ondernemingen. Als ACV vinden we het echter ook tijd voor een deftige loonsverhoging. En dat is één van de redenen waarom we op 14 december actie gaan voeren!
 
In de sector van de voedingsnijverheid worden de lonen jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Dat hebben we als vakbond zo kunnen onderhandelen met de werkgevers. Door de indexering volgen de lonen dezelfde trend als de prijzen van consumptiegoederen. Als alles duurder wordt, dan stijgen de lonen ook en verliezen we geen koopkracht. Ook de aanwezigheidspremie pluimveeslachterijen, de dienstjarenpremie kandijsuiker en de weekendpremies van de bakkerijen worden geïndexeerd met 2,10%.
 
Als ACV nemen we echter geen genoegen meer met alleen de index. De laatste jaren hebben we, door inmenging van de regering, maar zeer beperkte loonsopslag kunnen onderhandelen. Dat moet veranderen. Bovendien heeft de regering door de indexsprong, hogere accijnzen en duurde electriciteit, onze koopkracht serieus ingeperkt. Dit terwijl onze economie groeit, en veel bedrijven mooie cijfers kunnen voorleggen. Het wordt tijd dat werknemers hun deel krijgen. Daarom vragen we loonsopslag voor 2019-2020. En om onze eisen kracht bij te zetten, voeren we actie. Voor meer koopkracht, en voor een goed eindeloopbaanbeleid.
 
Opgelet: in jouw onderneming kunnen andere premies onderhandeld zijn door de vakbondsafgevaardigden van de onderneming.