10 euro extra syndicale premie!

Vorig jaar hebben we als vakbonden een verhoging van het maximum bedrag van de syndicale premie naar 145 euro kunnen onderhandelen voor de arbeiders van de voedingsnijverheid. Dat is een verhoging van 10 euro tegenover de voorbije jaren. Maar om deze verhoging ook te mogen betalen, was er een Besluit van de regering nodig. Dat is nu eindelijk in orde. Daardoor zullen we aan alle arbeiders van de voedingsnijverheid die vorig jaar een syndicale premie ontvingen, op 1 oktober een extra premie van 10 euro op hun rekening storten.

De verhoging van de syndicale premie hebben we in 2017 onderhandeld met de werkgevers van de sector, in het kader van het sectorakkoord 2017-2018. Op de syndicale premie moet je geen bijdrage betalen aan de sociale zekerheid, zolang de premie onder een bepaald plafond blijft. Dit plafond lag al enkele jaren op 135 euro. Een verhoging van de premie is pas zinvol als het plafond ook verhoogt. Anders zou je de verhoging die we onderhandelen meteen weer moeten afgeven aan de RSZ. Om dit plafond te verhogen was er een Ministerieel Besluit nodig. Maar in de regering gingen de N-VA en de liberalen dwarsliggen. Hierdoor konden we de extra 10 euro in 2017 niet betalen, alhoewel dit wel met de werkgevers onderhandeld was. Na verder discussie, en druk van de vakbonden, is er deze zomer eindelijk een Ministerieel Besluit gekomen. In 2018 kan er daardoor dus een syndicale premie van 145 euro betaald worden. Dat is het bedrag voor wie een heel jaar voltijds gewerkt heeft.

Het plafond werd met terugwerkende kracht verhoogd, waardoor we ook nog de extra premie van 10 euro voor 2017 kunnen betalen. In de voedingsnijverheid is beslist dat we de extra premie van 10 euro uitbetalen, aan alle leden die in 2017 een premie betaald gekregen hebben. Deze zal rond 1 oktober 2018 gestort worden.