Toeristische attracties: sectorakkoord 2017-2018

Na maandenlang onderhandelen hebben de sociale partners eindelijk een akkoord bereikt. We zijn echt tevreden met het resultaat! De vakbonden vroegen immers al jaren om een syndicale premie. De werkgevers weigerden steevast. Maar deze keer is de buit binnen. De syndicale premie wordt ingevoerd tijdens de onderhandelingen in 2019.
De overige punten uit het akkoord gaan voornamelijk over koopkracht, loopbaanbeheer en flexibiliteit. Er is een loonsverhoging van 0,3% voorzien vanaf 1 september. De eindejaarspremie wordt verdubbeld: van 170 euro naar 340 euro. De werknemers die al een eindejaarspremie hadden en een jaarlijkse premie ontvingen (gelijk aan de sectorale eindejaarspremie) in een andere vorm krijgen ook een dubbele premie. Verder worden de ecocheques verlengd.   
De huidige stelsels van tijdskrediet werden verlengd en zelfs uitgebreid. Tijdskrediet met motief gaat van 36 naar 51 maanden (voor alle motieven behalve opleiding). Tijdskrediet eindeloopbaan blijft dus mogelijk op 55 jaar. Ook de SWT’s (voorheen brugpensioen) werden verlengd.  
Je verneemt er alles over in onze volgende nieuwsflash, die in de ondernemingen zal verspreid worden en beschikbaar zal zijn in onze dienstencentra of op onze website. Ook de nieuwe lonen die gelden vanaf september verschijnen binnenkort op onze website.
Er rest ons nu nog de sectorale overeenkomsten aan te passen zodat al deze maatregelen van toepassing zouden zijn op alle werknemers uit de sector.