Achter de schermen verdient men ook respect!

22 maart 2016 is een gitzwarte dag in de Belgische geschiedenis. Twee jaar geleden werden in Zaventem en Brussel immers de ergste terroristische aanslagen in de Belgische geschiedenis gepleegd. Vaak komen de reizigers in de media die vanaf Zaventem vertrokken maar nooit aangekomen zijn op hun bestemming. De mensen achter de schermen -  zoals schoonmakers, bewakers of horecpersoneel op de luchthaven - worden vaak vergeten door de pers.
Wij spraken met Pasquina Anglani, sectorverantwoordelijke van ACV Voeding en Diensten voor de schoonmaakbedrijven in de luchthavenregio. Werknemers uit deze sector zijn vaak onzichtbaar voor het toeristische oog, hun werk is nochtans heel duidelijk zichtbaar. Ze worden vaak vergeten en krijgen daardoor niet het respect dat ze verdienen.
Pasquina: “Je kan een luchthaven niet vergelijken met een andere werkgever of bedrijvenpark. Veel van de luchthavenwerknemers noemen de luchthaven van Zaventem dan ook hun dorp of ‘luchthavenplaneet’. Ze zijn eerst en vooral trots om op de nationale luchthaven te werken. Daarnaast mogen ze ook trots zijn op het werk dat men daar verricht. Ze zorgen dagdagelijks voor het welzijn van duizenden reizigers. Zonder deze duizenden luchthavenwerknemers zouden we immers niet zonder zorgen of in zulke goede omstandigheden het vliegtuig kunnen nemen.”
Respect verdienen ze allemaal
In het luchthavengebouw, op en rond de tarmac, maar ook in de bedrijvenzone errond… de luchthavenzone is een mengelmoes van allerlei bedrijven: logistiek, toerisme, winkels, horeca, schoonmaakbedrijven, security… noem een sector en vaak vind je wel een tak van deze sector op onze nationale luchthaven.
Zo is ISS, het eerste schoonmaakbedrijf in België, sinds 1 april 2016 aanwezig. Ze hebben een belangrijke taak gekregen. ISS is namelijk verantwoordelijk voor het herstel van de gebouwen na de aanslagen. En dit is geen eenvoudige job, er passeren iedere dag duizenden reizigers in de vertrekhal. Een honderdtal schoonmakers, vaak van Marokkaanse of Turkse origine, zijn 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 op het terrein aan het zorgen voor de netheid van de gebouwen. Pasquina spreek vol lof en bewondering over deze werknemers. “De werknemers en werkneemsters die iedere dag klaar staan om ervoor te zorgen dat je in een mooie luchthaven je reis kan starten, verdienen veel respect. Iets wat ze soms veel te weinig krijgen!”
Sneller werken met minder collega’s
Hetzelfde geldt trouwens ook voor het schoonmaakpersoneel dat de vliegtuigen van verschillende luchtvaartmaatschappijen proper moet maken. “Dit is een job die vaak onderschat wordt”, aldus Pasquina. “De periode tussen aankomst en vertrek wordt steeds maar korter, het aantal werknemer steeds kleiner. En toch slaagt het schoonmaakpersoneel er steeds in om de binnenkant van een vliegtuig steeds vliegensklaar te krijgen. Een daarvoor verdienen ze veel respect!”
Waarom er steeds minder personeel ingezet wordt in de schoonmaak, is volgens Pasquina duidelijk: dalende budgetten. De prijs die reizigers betalen voor vliegtuigtickets, zakt steeds. Luchtvaartmaatschappijen vertalen dit vaak in kleiner wordende budgetten voor onder andere maaltijden aan boord of de schoonmaak van de vliegtuigen. De mannen en vrouwen achter de schermen zijn dus onrechtstreeks de dupe van de lowcost vliegtuigtickets.
Eendracht maakt macht
Volgens Pasquina kan enkel solidariteit het schoonmaakpersoneel redden. “Werknemers moeten meer dan ooit één zijn en samen hun ongenoegen laten horen. De nationale leuze van België ‘eendracht maakt macht’ is niet zo maar een betekenisloze verzameling woorden. De eendracht onder werknemers is meer dan ooit nodig opdat werkgevers zouden stoppen met het verderzetten van deze moderne slavernij op de luchthaven. En ook reizigers kunnen hierbij ook helpen door eens even na te denken over de gevolgen van dat vliegtuigticketje van 20€!”
In totaal werken om en bij de 400 werknemers in allerlei schoonmaakbedrijven op de luchthaven van Zaventem. Daarnaast doen een aanzienlijk aantal hotels in de omgeving ook beroep op deze bedrijven voor de schoonmaak van kamers en openbare ruimtes. Ook daar wordt er steeds gewerkt met kleiner wordende budgetten. “Deze werknemers verdienen ook onze volle aandacht en steun! Het is belangrijk voor de hele schoonmaaksector in en rond de luchthaven dat alle syndicale ploegen aan hetzelfde zeel trekken voor goede werkomstandigheden en respect voor alle werknemers! En steeds zullen deze mensen kunnen rekenen op hun centrale Voeding en Diensten, en alle andere vakbondscentrales actief op de luchthaven om hun rechten te verdedigen”, besluit Pasquina.