Houd jij het vol tot 67 jaar… in een koelkast?

Werken in diepvriescellen en gekoelde ruimtes moet worden erkend als zwaar beroep. Het is niet alleen fysiek belastend werk, er gaan ook heel wat gezondheidsrisico’s gepaard met werken in de koude. ACV Voeding en Diensten organiseert op 20 april acties om deze problematiek onder de aandacht te brengen.
Beenhouwers, magazijniers, inpakkers,… Heel wat werknemers in de voedingshandel en –industrie werken dagelijks in de koude. Klachten aan handen en voeten, gewrichtsziekten, hartklachten en infecties van de luchtwegen komen vaak voor. Vanaf 45 jaar is een werknemer extra kwetsbaar, omdat het lichaam zich minder snel aanpast. Joris ondervond gezondheidsproblemen ten gevolge van zijn job in een industriële beenhouwerij. “Ik kreeg klachten aan de rug, had last van tennisellebogen en uiteindelijk was een chronische ontsteking in de voet de doodsteek,” zegt Joris. “Elke arts die ik raadpleegde bevestigde dat mijn spier- en gewrichtsproblemen te wijten zijn aan het repetitieve werk en de lage temperatuur op de werkvloer.”
In de huidige criteria voor zware beroepen is enkel het werken in extreme temperaturen opgenomen. “Het budget dat werd uitgetrokken voor maatregelen rond zware beroepen is zeer beperkt. Wij maken ons daarom zorgen. Ook werken in minder extreme temperaturen - zoals een koelcel van 7°C - vraagt veel van een lichaam,” zegt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. “Daarnaast stellen wij ons vragen bij de gunstmaatregelen voor zware beroepen. Werk je 10 jaar lang in een zwaar beroep – bijvoorbeeld een diepvrieskamer van -20°C – dan kan je aan het einde van je loopbaan 6 maanden vroeger met pensioen. Dat vinden wij te weinig. Wij willen dat werknemers die een zwaar beroep uitoefenen op hun 60ste met pensioen kunnen.”