Nieuws voor uitzendkrachten

ACV-Interim laat van zich horen
Syndicale premie 104 euro miniatuur
NOV 28

Loop geen 104 euro mis!

Als uitzendkracht heb je er alle belang bij om je aan te sluiten bij een vakbond. Dankzij de syndicale premie van 104 euro krijg je als lid een groot deel van je jaarlijkse bijdrage terug. Vergeet ook je eindejaarspremie niet!
Interimcontract tekenen via smartphone
SEP 30

Elektronische arbeidsovereenkomst voor uitzendkrachten

Vanaf 1 oktober kunnen uitzendkrachten hun contract ondertekenen via computer of smartphone. Handig en vooral een vooruitgang voor de rechten van de uitzendkracht. 
2016 Syndicale premie - image facebook
MRT 16

Hogere eindejaars- en syndicale premie voor uitzendkrachten

Mede dankzij inspanningen van het ACV is binnen de uitzendsector, na het akkoord over het afvoeren van de 48-urenregel, nu ook een akkoord afgesloten over een verhoging van de eindejaarspremie en de syndicale premie. Dankzij dit akkoord bedraagt de eindejaarspremie voortaan 8,33 % van het verdiende jaarloon, ofwel een volledige dertiende maand voor uitzendkrachten die een volledig jaar gewerkt hebben. Daarnaast komen uitzendkrachten die lange dagen maken sneller in aanmerking voor het recht op de eindejaarspremie.
ACV-Persbericht
NOV 30

48-urenregel voor uitzendcontracten moet verdwijnen

Het ACV is verbaasd over de uitspraken die Federgon vandaag doet. Federgon stelt dat uitzendkrachten vanaf 2016 elektronisch contracten zullen kunnen tekenen. Dit is een voorafname op de nog lopende sociale onderhandelingen voor de uitzendsector. Onderhandelingen waarvan het elektronisch tekenen van contracten, wat op zich een goede zaak is, slechts een onderdeel is. Als contracten elektronisch ondertekend kunnen worden, is het ook logisch dat de 48-urenregel verdwijnt. En dat de sociale inspectie automatisch inzagerecht in de databank van elektronisch getekende contracten krijgt. Over dit alles is, ondanks alle aankondigingen, nog geen akkoord bereikt met Federgon.
  ACV-interim syndicale premie 100 euro
  Uitzendkracht? Dan heb je wellicht recht op een eindejaarspremie en een syndicale premie. Laat geen centen liggen. Het ACV betaalt aan alle leden-uitzendkrachten die voldoen aan de voorwaarden om de eindejaarspremie te ontvangen ook een vakbondspremie van 100 euro.
  Check de voorwaarden en de te volgen procedure.
  Lees meer
  Top 200 interim en bedrijven
  OKT 21

  Top 200 van de grootste gebruikers van uitzendarbeid

  Ondanks de strikte beperkingen die de wetgeving voorziet om het aantal uitzendkrachten in de onderneming te beperken, misbruiken een aantal ondernemingen het systeem.  Hoe kan het dat in sommige ondernemingen 80% van het personeel bestaat uit uitzendkrachten? Voor het ACV is het onaanvaardbaar dat uitzendkrachten hoe langer hoe meer vaste werknemers verdringen. Check de top 200 en kijk hoe de verschillende bedrijven het ervan afbrengen.
  Enquete ACV-HIVA cover uitzendarbeid
  De gevolgen van uitzendarbeid zijn niet bijster positief. Uitzendkrachten leven in een permanente onzekerheid, het merendeel, zo'n 70% heeft weekcontracten, 22% kent dagcontracten. Ze zitten vast aan het beginloon in hun sector, hun flexibiliteit wordt dus absoluut niet beloond. Ze hebben geen contract bij ziekte en vaak ook niet na een arbeidsongeval. Het overgrote deel gaat aan de slag als uitzendkracht uit pure noodzaak, omdat ze geen ander werk vinden. Vele hopen op die manier vast werk te vinden, maar slechts 35% krijgt uiteindelijk een job aangeboden.
  Lees meer
  ACV Uitzendkracht-dagcontract
  Het ACV voert deze maand actie in de bedrijven om misbruik van dagcontracten tegen te gaan. De voornaamste doelstelling van deze campagne? Een stabiele werkomgeving creëren voor uitzendkrachten! Meer dan 60% van de uitzendcontracten bestaat uit dagcontracten.Deze praktijk schaadt de uitzendkrachten in hun rechten. De ACV-afgevaardigden in ondernemingen die beroep doen op uitzendkrachten, zullen hun leidinggevenden interpelleren om het overdreven gebruik van dagcontracten een halt toe te roepen. 
  Lees meer
  Actualiteit-maaltijdcheques
  Een groot deel van de bedrijven in de privé- of de publieke sector geven hun werknemers maaltijdcheques. Wanneer er in die bedrijven uitzendkrachten aan het werk zijn, genieten zij dezelfde voordelen als de vaste werknemers. De maaltijdcheques worden toegekend door het uitzendbureau. Dit kan onder vorm van elektronische of papieren maaltijdcheques. Vanaf 2014 kan iedere uitzendkracht kiezen voor ofwel papieren ofwel elektronische maaltijdcheques. En vanaf 1 januari 2016 verdwijnen de papieren cheques.
  Lees meer